ISO 9001

Minőségirányítási rendszer

A minőségirányítási rendszer alkalmazása stratégiai döntés egy szervezet számára, ami segíthet a szervezetnek általános teljesítménye fokozásában, és megbízható alapot biztosít a fenntartható fejlődés irányába tett kezdeményezéseknek. 

Az ezen a szabványon alapuló minőségirányítási rendszer alkalmazásának lehetséges előnyei egy szervezet számára a következők:

> annak a képessége, hogy folyamatosan olyan termékeket szállít és szolgáltatásokat nyújt, amelyek eleget tesznek a vevői és az alkalmazható jogszabályi és egyéb szabályozó követelményeknek,

> lehetőségek feltárásának elősegítése a vevői elégedettség növelésére,

> a környezetével és céljaival kapcsolatos kockázatok és lehetőségek kezelése,

> meghatározott minőségirányítási rendszerkövetelményeknek való megfelelőség igazolásának képessége.

Ezt a szabványt belső vagy külső felek egyaránt alkalmazhatják.

Ez a szabvány nem kívánja azt sugallni, hogy szükség van

> különböző minőségirányítási rendszerek szerkezetének egységesítésére,

> a dokumentáció összehangolására ennek a nemzetközi szabványnak a fejezetszerkezetével,

> az ebben a szabványban használt speciális terminológia alkalmazására a szervezeten belül.

Az ebben a szabványban meghatározott minőségirányítási rendszerkövetelmények kiegészítik a termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó követelményeket.

A szabvány a folyamatszemléletű megközelítést alkalmazza, ami magába foglalja a PDCA (Plan-Do-Check-Act = Tervezés-Megvalósítás-Ellenőrzés-Intézkedés)-ciklust és a kockázatalapú gondolkodásmódot.

A folyamatszemléletű megközelítés képessé tesz egy szervezetet arra, hogy megtervezze folyamatait és azok egymásra hatását.

A PDCA-ciklus képessé tesz egy szervezetet annak biztosítására, hogy folyamatai megfelelően legyenek irányítva és ellátva erőforrásokkal, valamint arra, hogy a fejlesztési lehetőségeket feltárják és meghozzák az intézkedéseket.

A kockázatalapú gondolkodásmód képessé teszi a szervezetet arra, hogy meghatározza azokat a tényezőket, amelyek azt okozhatják, hogy folyamatai és minőségirányítási rendszere eltér a tervezett eredményektől, hogy megelőző intézkedéseket tegyen a jelentkező negatív hatások minimalizálására és a lehetőségek maximális kihasználására.